Weekend België

Door Leen op December 10, 2018

Je ouderlijk huis.

Een plek waar je zoveel momenten, niet altijd gemakkelijke, meemaakte en waar je nu zo’n heerlijk eerlijk en warm contact mag hebben met je ouders. Waar die T bij ‘huis’ een hoofdletter mag zijn. Thuis.

En dan het idee om hier, op deze plek van een nieuw begin, een weekend te organiseren dat zowel het geloof en de liefde voor Taizé als de liefde voor de aarde en de ander verbindt. Deeltjes die ik vind in verschillende vriendengroepen en organisaties en die nu zo prachtig samenkomen in het kloosterboerderijfestival.

Een zeer speciaal weekend voor mij en hopelijk ook voor de mensen die kwamen. Ik keek er heel erg naar uit. Het metsen en voegen van het muurtjes achter de kachel (die 2u voor het onthaal werd aangesloten), was een mooie opbouw naar dit weekend.

Aansluiten van de houtkachel

En plots was het zover: zonder dat ik het besefte was het weekend volop bezig. Mensen druppelden binnen al dan niet met een omwegje langs een ander station dan bedoeld 😊.

Mooi hoeveel mensen er van ver kwamen om deze tijd samen door te brengen. Habitués en vrienden die uit één van mijn kringen kwamen maar de combinatie Klooster Boederij én Festival nog niet meemaakten. Ik had breed durven uitnodigen en hoopte, streste soms een beetje of iedereen zich wel voldoende op zijn gemak zou voelen.

En waw, ze kwamen écht! Mijn lieve vrienden van meer ecologische kringen die niet persé gelovig waren.

Onze vroegere natuurvoedingswinkel was omgetoverd tot een uit de kluiten gewassen living, met brandende kachel, een pluizig tapijt en een piano.

Klooster

De kapel die Moeke en Vake met zoveel liefde en aandacht maakten in ons gastvrij verblijf, mocht plots 20 jongeren ontvangen op vrijdagavond. De dag erna waren we zelfs met 28 en geraakten we er – mits goed door te schuiven- allemaal in. De verwarming kon meteen uit, voila, de planeet weer gered 😊

Die maal per dagen baden we samen. Met de mooie Taizélieden: en de stilte. Ieder op zijn manier: in gebed verzonken, wegdromend, wiebelend omdat het lang stilzittend was, de blik op de kaars of het vriendschapsicoon Het meerstemmige zingen en ook de stilte waren prachtig en maakte ons tot één stem, een éénheid, verbonden met deze plaats, de aarde, met elkaar en met God. Deze bewuste tijd om stil te staan, gaf ruimte om meer verbinding te creëren met wat we leefden tijdens de dag. Dingen konden even bezinken, gevoelens van dankbaarheid borrelden op.

De kapel die Moeke en Vake met zoveel liefde en aandacht maakten in ons gastvrij verblijf, mocht plots 20 jongeren ontvangen op vrijdagavond.

Boerderij

Op het festival werken we elke voormiddag behalve zondag. En een weekend is (helaas) kort. We hadden enkel zaterdagvoormiddag.

 • De tomaten en paprikaplanten van de voorbije zomer werden neergehaald. De kas/serre zag er meteen helemaal anders uit.

 • Met wilgentakken werd een prachtig speelhutje voor de kleinkinderen geknutseld.

 • De aardappelen werden gerooid en de hele indeling van de moestuin werd omgegooid. Het was zodanig moeilijk om te stoppen dat enkele enthousiastelingen na de lunch doorwerkten om het hutje en de basisstructuur van de moestuin af te krijgen.
 • De bladeren werden bijeengeharkt

Heerlijk om nog eens goed met de (werk)hand(schoen)en in de aarde te wroeten, en de vruchten hiervan dezelfde dag nog op te eten.

Festival

Moeilijk om zo’n artificiële opsplitsing te maken want klooster boerderij en festival zitten zo in elkaar verweven. Elke maaltijd samen is een festival voor de gezelligheid, boerderij voor het heerlijke eten en zelfs het klooster omwille van de dankbaarheid en het bewuste manier waarop we met dit locale eten en elkaar omgaan. In al die vrienschap en het delen van dit moment samen, voel ik gods aanwezigheid.

KBF is ook samen denken en inspireren. Er waren deelmomentjes rond kernwapens, collectieve intelligentie, de-google-ify your life, veganistisch koken,.. Ook werd er al gedroomd over het festival in de zomer ( 9-16 augustus, save the date!) De avondjes keuvelen voor de kachel, live pianomuziek en Toon Tellegenverhaaltjes luisteren en indommelen op het tapijt en de spontane folkinitiatie op zaterdagavond (en het gezicht van de reparateur van de gasmaatschappij toen hij binnenkwam).

Topmomentjes

 • Ter voorbereiding veel hout gaan halen dat we mochten opstoken.

 • Een goed excuus om op de remorque/kar te zitten onderweg. In Melsele kan dat!😉

 • Workshops die als paddenstoelen uit de grond schoten. Er waren meer ideetjes dan dat er tijd was. Fijn om de talenten uit de groep zo in te zetten.
 • Onze zondagsdienst die eigenlijk gewoon één lang taizégebed rond een kampvuur in een mooi stukje groen was.

 • Een pianostuk dat door zes handen gespeeld werd.

 • Mooie woodblessings die plots verschenen als uitdeelkadootjes

 • De heerlijke gastvrijheid die we van mijn ouders, Elisabeth en Luc mochten ontvangen. Ze waren ook erg onder de indruk van onze groep en de fijne sfeer die er was. Tijdens het weekend schreef Moeke een gedicht over hoe zij onze aanwezigheid ervoer.
 • Steeds eerlijk, eerlijk eten uit de tuin locaal meegenomen vanuit Nederland 😉. De beste seitan ooit en een fantastich kookteam!

 • Hoe alles zo automatische verliep. Workshopjes en afwassers dienden zich zomaar aan, het opruimen was vooral heel gezellig,..

 • Gezellige breimomentjes rond de kachel

 • Het kampvuurtje van onze dienst dat uitmondde in een groot vreugdevuur met zelf geroosterde toastjes.

 • Een vuur dat ik alvast nog steeds meedraag.

Bedankt allemaal voor dit heerlijk deugddoend weekend en hopelijk tot deze zomer op het festival!