Dag 4: Kunst en de geluksmachine

Door wilma op July 24, 2016

Een weekendgevoel hebben wij niet. Gewoon om 8 uur ’s ochtends bidden, daarvoor brood bakken, ’s ochtends op de boerderij werken en ’s middags een spreker.

Of is het gewoon een groot KloosterBoerderijFestivalWeekend? Een week lang?

Genieten doen we. In het weekend met extra veel mensen. We werken de ochtend zonder de leiding van Maaike, die een dagje weg is. We weten wat er moet gebeuren. Boer Jan zegt ‘ik kwam aan en iedereen wist al wat hij moest doen. Ik kon gewoon aanschuiven. Ik kijk om me heen, en overal worden dingen gedaan. Heerlijk!’

 

Een boom geplant op het terras

Een boom geplant op het terras
We bakken ons eigen brood. 4 broden, klaar om in de oven te doen.
Elk vrije moment zijn mensen bezig met tekenen, dichten en met het maken van wegstreepgedichten.

Geluksmachine. Hyperrealiteit. Wat doet techniek met ons, met onze samenleving. Vragen en observaties die Frank Mulder met ons deelde. De hyperrealiteit, waar we een nieuwe wereld maken met plaatjes die we mooier vinden. Er zijn 3 principes: geld -> rijkdom, controle -> veiligheid en status -> macht. Hierin is het eerste het middel, om het tweede, het doel te bereiken. Jammergenoeg halen we vaak het doel & het middel door elkaar. Meer geld wordt het doel, en het argument om allerlei dingen te doen, die niet altijd – meestal niet – het doel bereiken van rijkdom voor iedereen.

En Jaques Ellul, die zei dat als we beseffen dat we deel van het systeem zijn, we beseffen dat we onvrij zijn, dit ons vrij maakt.

En Jezus, die een andere idee daar over had. Waar het middel goed is, en een doel op zich mag zijn. En het niet gaat om iets bereiken, maar om vrucht dragen.

DSC04858

Hij vertelde over de gemeenschap in Overvecht waar hij woont. Een plek en een buurt waar echte mensen wonen. Met echte problemen. Die echt huilen. En echt lachen. Als laatste zei hij: “zorg dat je in ieder geval één arm persoon kent”. Zodat je doorhebt dat de wereld niet perfect is. En die hyperrealiteit niet je realiteit kan worden”.

Ondertussen zijn we met een steeds diversere groep. Jongeren, tussen de 20 en 35, mensen die iets ouder zijn – met jonge geesten – en nu zijn er voor het weekend ook een aantal gezinnetjes gearriveerd. Gezellig!

’s Avonds keken we even terug, naar het moment toen Time to Turn werd opgeheven. Meer dan 2,5 jaar geleden. Toen Michael en Wilma allebei 500 euro voor een project kregen. Time to Turn stopte, maar investeerde in goede ideeen. Nu staan we met een groep van rond de 40 mensen die een KloosterBoerderijFestival zijn. En heeft Huize Humus een zonnezolder, waar mensen die geen plek hebben om te wonen een poosje een thuis kunnen vinden. De zaadjes van Time to Turn hebben vrucht gedragen 🙂

DSC04803 DSC04882 DSC04877